SĂPUN DE CASĂ – preparat la Stoiana

Săpun de casă – produs natural
În comuna noastră, producerea săpunului în gospodărie este un obicei aproape uitat. Având în vedere că dorim promovarea şi păstarea tradiţiilor de odinioară, am căutat gospodinele care mai produc acest produs pentru consumul propriu. Săpunul de casă este un produs natural, fără coloranti artificiali .
Pentru preparea săpunului avem nevoie de untura animală/slănină, soda caustică, apă si oase de porc (acestea din urmă ar întări săpunul mai bine), după spusele lui tanti Maria Cun, din satul Stoiana, gospodina care a acceptat ideea de a ne învăţa prepararea acestuia.
Deasemenea, pentru a da un miros plăcut săpunului, în funcţie de preferinţele fiecăruia se pot adăuga plante uscate sau proaspete de lavanda, muşeţel, mentă şi altele.
Se pun toate ingredientele în cazan şi se fierb timp de două ore. Se lasă la răcit până a doua zi, după care se taie în bucăţi şi se mai lasa la sucat. După ce s-a uscat bine se poate depozita în cutii.

Pe vremuri acest săpun se folosea atât la igiena personală cât şi la spălatul hainelor. Tanti Maria Cun recomandă acest săpun pentru spălarea părului, deoarece previne căderea şi întăreşte firul de păr.

Mulţumim stoienaşilor Sabin&Maria Cun!
Irina Chitta – Agent de turism

Povestea toamnei.

Într-un ţinut îndepărtat trăia Bătrânul Anotimpurilor, cu cele patru fiice ale sale – Primăvara, Vara, Toamna şi Iarna. Fiecare era de o frumuseţe aparte, iar bătrânul le iubea pe fiecare la fel de mult, erau lumina ochilor săi. La vremea potrivită, marele Ceas al Timpului, care guverna acea împărăţie, a arătat că era momentul ca cea de-a treia fiică să-şi înceapă călătoria spre ţinuturile locuite de oameni. Urma să le aducă acestora multe şi bogate daruri, pe care le pregătise din timp – culori din cele mai blânde şi luminoase luate de la Pictorul magic, flori delicate şi înmiresmate de la Florarul împărăţiei, ploi mănoase şi bogate din Cămara cerului, roade gustoase de la Grădinarul Şef şi multe, multe altele.

Dar Toamna nu prea era mulţumită, şi-ar fi dorit şi altceva – ceva care să o facă şi mai frumoasă şi iubită de oameni.
– Dar eşti minunată, îi spuse tatăl, ce ţi-ai putea dori mai mult?
– Aş vrea, se gândi îndelung fata……ca Soarele să strălucească doar pentru mine.
– Dar acest lucru nu e posibil, Soarele e prietenul vostru, deci şi al surorilor tale. Lumina sa nepreţuită vă însoţeşte pe fiecare în călătoria voastră.
– Dar eu vreau ca Soarele să fie doar al meu, de fapt…….să fiu chiar eu Soarele.
– Ce gând mai e şi acesta? întrebă mirat Bătrânul Anotimpurilor. Ţi-am explicat, frumuseţea ta e dată de veşmintele deosebite pe care le porţi şi toate darurile cu care eşti împodobită.
– Dacă nu vrei să-mi faci pe plac şi să porunceşti Soarelui ce ţi-am spus, atunci anul acesta nu mai plec în călătorie. Şi nu-mi pasă ce vor crede oamenii.
Văzând că fiica sa rămase îndărătnică în hotărârea sa şi nu mai putu să facă nimic pentru a o îndupleca, bătrânul se retrase pentru a cugeta. Fiica sa devenise mândră şi foarte aprigă în dorinţele ei. După un timp, o chemă la sine şi îi spuse:
– Dacă vei pleca la vremea potrivită, când te întorci te voi îmbrăca în cea mai frumoasă haină din câte au existat vreodată. E o haină cum nu există alta pe lume. Dar ai de făcut un singur lucru – să aduni în coşul tău toate razele de soare. Şi când le vei strânge pe toate vei străluci mai frumos ca niciodată, căci vei fi îmbrăcată în haina Soarelui.
Şi de atunci Toamna încearcă în fiecare an să adune cât mai multe raze de soare, pentru a primi de la tatăl său haina cea minunată. Dar, Soarele deseori se retrage în spatele norilor, se ascunde printre copaci, între ramurile şi frunzele lor, printre flori, aleargă mai iute ca vântul, nu se lasă prins defel.
Căci razele sale sunt doar pentru acei care nu sunt mândri iar frumuseţea pentru cei care nu au îndrăzneala de a se crede Soare.

Imagini- Comuna Corneşti
Text preluat de pe :http://psihointegrativa.ro/povestea-toamnei

Reabilitarea Căminului Cultural Corneşti

Au început lucrările de reabilitare la Căminul Cultural Corneşti.

Asfaltarea Drumului Bisericii.

Dragi cetățeni, au început lucrările la „Asfaltarea Drumului Bisericii” localitatea Lujerdiu finanțat prin P.N.D.L.

RAPORT STABILIRE IMPOZITE PENTRU ANUL 2018

Raport Stabilire Impozite 2018

Produse Lavandă – Lujerdiu

Lavanda – cu flori albastre, plăcut mirositoare, folosită în medicină și industria parfumurilor. În comuna Cornești, localitatea Lujerdiu - Familia Bria Ioan.

Uleiul de lavanda – 100% natural si este conceput pentru toate tipurile de piele, cu efect regenerator, calmant, tonic si relaxant. Excelentă pentru pielea sensibilă, cu proprietăți antiseptice.

Apa de lavanda -are multiple intrebuințări. Folosiți apa de lavandă pentru a curăța, revitaliza și echilibra tenul gras și tenul normal. Benefică pentru ameliorarea arsurilor solare, pentru masaj al picioarelor si mainilor obosite. Ideală ca și demachiant are proprietăți relaxante și revitalizante, reduce stresul.

Ceaiul de lavandă – benefic în tratarea multori boli (insomnie,dureri de stomac, depresie, etc.). Deasemenea se poate folosi la prepararea prăjiturilor, dă un gust special și ajută la problemele digestive.
Deasemenea găsiți și Butași de lavandă în perioada septembrie – octombrie.
Felicitări familiei!

Mulțumim pentru colaborare!

Strânsul prunelor de jinars la Tioltiur.

În fiecare anotimp al anului la țară este tot timpul de lucru. În această perioadă se strâng prunele de jinars. Fiecare gospodar se străduiește să culeagă prunele și să le depoziteze pentru fermentare.

„Cine-i harnic și muncește are tot ce vrea, cine-i șmecher și chiulește are tot așa”!

Imagini oferite de Consilierul local – Iușan Cornel.