Lansarea Monografiei satului Tioltiur – vol III.

În data de 23/07/2017 în localitatea Tioltiur, Comuna Cornești, Județul Cluj, au avut loc evenimentele:- 
- Lansarea Monografiei Satului Tioltiur - „Tioltiurenii de la Comuna Primitivă la Internet” - vol. III , de Vasile Iușan, un om 
deosebit care ține la meleagurile natale.
- Inaugurarea Căminului Cultural din localitate, care s-a reabilitat în anul 2017; 
- Aniversarea a 700 de ani de la prima atestară documantră a satelor Tioltiur și Bârlea; 
După slujba de la biserica ortodoxă din centrul satului (monumentul istoric sec VI-lea) cetățenii s-au adunat la Căminul
 Cultural situat în centrul loclității unde a avut loc inauguraerea reabilitării căminului, avand loc și aici o slujba religioasă, urmat 
de cuvântul oficialităților,masa oaspeților și spactacolul folcloric. 
Ne-au încântat sufletele următorii artiști: Maria Marcu, Marinela Zăgrean Istici, Irina Someșan, Mihai Rusu, Ciprian Picovici alături de Orchestra
 Nelu Boca din Gherla iar evenimentul a fost prezentat de d-na Liana Mirela Rus. Chiar dacă termometrul arăta
 cu mult peste 30 de grade, la Toltiur nu a lispsit veselia, jocul și voia bună. 
Mulțumim tuturor participanților și colaboratorilor!

Agent de turism - Irina ChittaGrupul Folcloric din Comuna Cornești

Într-o zi frumoasă de vară am oprit prin satul Stoiana întrebând, cine ne-ar putea de informații despre – Grupul Folcloric din Stoiana? – despre care am auzit că pe vremuri era foarte renumit pentru frumoasele cântece pe care le cântau participând la diferite evenimente prin țară: – Cântarea României; Festivalul de Colinde și Obiceiuri de Iarnă, Festivalul Dansului Femeiesc și altele. Sătenii ne-au îndrumat către tanti Iuliana Pop fiind membră a grupului, ne-a povestit despre experiențele și reușitele lor, iar grupul a fost format și condus de către profesorul Rusu Legian și soția sa Maria, pe vremea aceea fiind învătătoare la Școala din localitatea Stoiana, iar d-l Legian , la Școala Generală din Cornești , unde a predat mai multor generații și acesta avea o vorbă „ O țară se înalță prin școală, si învățătura te ajută să devii om”.
Grupul era format din 10-15 persoane, își amintește tanti Iuliana cu drag de acele vremuri când îmbrăcau portul popular și mergeau la cântat, iar în mână ținând cu drag frumoasele poze pe care le-a adunat în timp și suspinând „vai mândru cântam toate”. „ Ne duceam cu copii cu bărbați, cum putem și noi că toate aveam familii, ca ceterași îi avem pe Frații Gânga și Fetche Gherasim, din Cornești, făceam repetiții cum puteam sara, duminica sau în zi de sărbătoare, să știm și să nu ne facem de rușine și înotdeauna luam premiu”.
Am rugat-o să ne cânte măcar un cântec iar unul dintre cântecele pe care le cântau spune așa:
„ Eu mă duc mândră mă duc
În armată nu la plug
Eu mă duc codru rămâne
Plânge lumea după mine.

Vei vedea că nu mai vin
Să ai grije de copii
Urcăte-mândruță-n deal
Și vezi steagu militar.

De li-i vedea aplecat
Să știi mândră c-am scăpat,
De li-i vedea zdrențuit
Să știi mândră c-am murit.

Am murit ca un erou
Pentru -al nostru Tricolor,
La Plevna și la Smârdan
Mulți români sunt mormântați
Luptând pentru țara lor
Și faima românilor.”

Iar la Festivalul dansului femeiesc „Cât îi valea Tiocului, Joc ca la Stoiana nu-i, Zici una să meargă val, și jucăm ca pân’ Ardeal”, atât îș mai aduce aminte și nu ezita să ne spună „Tare mândre și gătate eram”.

Mulțumim tanti Iuiana!

Atentionare!

Atenționare – epidemie de RUJEOLĂ!
Susținem acțiunea de vaccinare împotriva rujeolei!

20155785_1933665306909701_658467955450805047_n

Gospodărie – Comuna Cornești

Din totdeauna au existat oameni harnici si gospodari. Astăzi în data de 11/07/2017, căutând imagini din comună, am întâlnit-o pe tanti Veronica din satul Bârlea care a zis „Vă rog să treceți și pe la mine să faceți poză la grădină, să vedeți ce frumoasă grădină am”!
Da ne-am dus și întradevăr am găsit o gospodărie minunată, o căsuță cu târnaț (prispă), geamuri mici de lemn ideale să te simț ca la mama acasă și binențeles aranjată în stil tărănesc, iar vița de vie atârnată pe casă și târnaț te protezează de arșița dogoritoare și îți oferă umbra necesară. O frumusețe de nedescris și aer curat.
Multumim tanti Veronica.

Căminul Cultural Tioltiur.

Se continuă lucrările la Căminul Cultural Tioltiur.
Sărbătoarea Sf. Ilie din data de 23.07. 2017 se va desfășura în incinta Căminului Cultural Tioltiur.                                                                                                                                                                                 În numele organizatorilor ne cerem scuze pentru greșala de pe afișul evenimentului.

O seară în Comuna Cornești!

Vă invităm să petreceți căteva clipe alături de noi, urmărind aceste imagini.

Așa cum bine știm cu toții, la sate sunt multe treburi de facut precum hrănitul animalelor, mulsul vacilor, oilor și alte multe lucruri necesare pentru traiul zilnic.

De asemenea apusul de soare, ne dispune altfel. Retragerea lui e de o discreție insesizabilă, lumina e din ce în ce mai săracă, razele tot mai subțiri. Privind în tăcere cum se retrage ne transmite un frumos salut „Pe mâine! – Am să revin să vă fac ziua mai frumoasă”. Apusul de soare te îmbie la odihnă și la refacerea fortei de munca.

Sentimentele puternice care te încearcă în fiecare zi, te fac să înţelegi că viaţa aceasta este un dar atât de preţios, de care trebuie să ne bucurăm și să o trăim frumos începând prin a admira şi a preţui frumuseţile naturii pe care ni le-a dăruit Creatorul.

Irina Chitta – agent de turism

 

Publicație căsătorie!

Publicație căsătorie Szatler Tiberiu  și Rus Lucreția.

17862814_1881662565443309_6252957869569132800_n