Măsuri de prevenire privind combaterea noului CORONAVIRUS

MĂSURI DE PREVENIRE PRIVIND COMBATEREA NOULUI CORONAVIRUS

 

                    Având în vedere HOTĂRÂREA NR. 6 din 09.03.2020 a Guvernului RomânieiComitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă – privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus, prin prezenta vă aducem la cunoştinţă următoarele articole din Hotărârea mai sus menţionată:

Art. 6 – Se aprobă instituirea obligatorie pentru unităţile de alimentaţie publică de a lua măsuri în privinţa:

 • Dezinfecţiei frecvente a suprafeţelor expuse (cărucioare, balustrade, coşuri de cumpărături, clanţe de uşi, grupuri sanitare, etc.);
 • Instituirii de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în special în zonele caselor de marcat, în spaţiile comerciale.

Această măsură se va implementa pe baza recomandărilor Ministerului Sănătăţii în termen de 48 de ore de la adoptarea prezentei Hotărâri.

Art. 7 – Se aprobă desfăşurarea reuniunilor cu un număr sub 200 de persoane fără avizul DSP.

Art. 8 – Furnizorii publici şi privaţi de transport de persoane sunt obligaţi să efectueze dezinfectarea frecventă a spaţiului (ex. bare şi suporţi de susţinere, uşi, scaune, etc.), de preferat la finalizarea traseului.

Art. 9 – Toate instituţiile publice şi private au obligaţia de a asigura la toalete material destinat igienei personale (săpun, prosoape de hârtie, uscător de mâini), dezinfecţia frecventă a clanţelor, uşilor precum şi a altor suprafeţe expuse (mese conferiţe, birouri, balustrade, etc.)

Art. 12 – La nivel naţional, autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea riscului manifestat de virusul SARS-COV-2, intensifică acţiunile preventive derulate în spaţiile publice cu aflux de persoane (cum ar fi: gări, autogări, staţii, târguri, pieţe, etc.), în vederea conştientizării populaţiei cu privire la importanţa respectării măsurilor de sănătate publică dispuse.

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI PENTRU A VĂ PROTEJA DE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)? – sursă – Ministerul Sănătăţii

           10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

   1. Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

Spălarea mâinilor elimina virusul.

   1. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

   1. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.

Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

   1. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

   1. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar  impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

   1. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

   1. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

   1. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

   1. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

 1. Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Cu stimă,

Vicepreşedinte C.L.S.U. Corneşti,

Viceprimar,

Rusu Nicolae

 

Înt.

Şef S.V.S.U. Corneşti,

Hosu Alexandru Ştefan

Fisiere atasate