Jinars de prune Marcă Înregistrată

Pentru ca satenii din Lujerdiu si imprejurimi sa nu isi adjudece singuri “brandul” cel mai cunoscut din zona, jinarsul, primaria comunei Cornesti l-a inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Mai exact, a fost eliberat un Certificat de înregistrare a marcii cu nr. 127525, acordat în baza Legii 84/1998, pentru Marca “Jinars de prune de pe Valea Lujerdiului”.

“Proprietarul marcii e Consiliul Local Cornesti. Am insistat sa fim noi, pentru ca produsul sa poata fi realizat în continuare de către toti producatorii din zona, nu doar de unul, cum au fost vrut cativa sa faca în ultimii ani. E un bun si o valoare a comunei si trebuie sa poată fi utilizat ca atare”, a precizat Dorel Julean, primarul comunei Cornesti, de care apartine localitatea in cauza.

Vechimea jinarsului de Lujerdiu ar ajunge la 500 de ani, dupa cum spun localnicii.

“Numai aici, la noi, se mai face asa ceva. Jinarsul se face numai din prune galbene, de Barlea (altă localitate a comunei Cornești). Este o adevărată tradiție sa nu se amestece fructele, e o mandrie a localnicilor ca fiecare sa aibă o tuica mai bună ca a vecinului”.

Bautura se prepara în așa-numitele horincii, în număr de 8 pe teritoriul comunei.

“Încă nu se ambalează și nu se vinde organizat, mai avem de facut câțiva pași de intrare în legalitate pentru asta. Fiind o marca accizată, va trebui sa vină un comerciant care se pricepe si sa deschidă o antrepriză, vedem asta ca pe un parteneriat între comuna Cornești, producători si antrepriza. Pană atunci, jinarsul ca marca înregistrată este folosit la nivel de promovare si ospitalitate a turismului local”, a precizat primarul Dorel Julean.

Certificat

P1020388  P1040356  P1020392

Translate »