Atenționări referitoare la igienizarea terenurilor prin ardere
Având în vedere că primăvara își intră în drepturi și știm cu toții că natura arată bine să fie curată, cu toate acestea dragi cetățeni ai comunei Cornești vă informăm că pentru igienizarea terenurilor prin ardere, potrivit ISU Cluj, aveți nevoie de următoarele documente:
- Accept de la Agenția pentru protecția Mediului
- Permis de lucru cu focul eliberat de primărie
Pentru eliberarea permisului de lucru cu focul, vă rugăm să vă adresați la sediul Primăriei Comunei Cornești, D-lui Alexandru Hosu, Sef Serviciu.
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetație uscată acestea pot avea consecințe grave asupra comunității prin pierderi de vieți omenești, pagube materiale și totodată afectează mediul înconjurător. Deaceia vă rugăm să respectați regulile impuse și să evităm pericolele în care ați putea fi implicați. Deasemena fiaecare cetățean are obligație morală și civică să cunoască și să respecte regulile impuse.
Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1000-2500lei, confor,m HGR nr. 537/2007 următoarele fapte: –
- Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale conbustibile, fără a deține „Peremis de lucru cu focul” și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți;
- Amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, etc.
De asemenea, arderea miriștii, vegetației uscate și a resturilor vegetale se face cu respecatrea următoarelor prevederi legale:
- condiții meteorologice fără vânt
- parcelarea miriștii în suprafețe de maxim 10ha, prin fîșii arate;
- izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fîșii arate;
- desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
- supravegherii focului și stingere a eventualelor incendii;
- colectarea în grămezi a vegetației uscate;
- asigurarea pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare;
- asigurarea în cazul suprafețelor de ardere mai amri de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire;
- colectarea în grămezi a vegetației uscate, astfel încăt arderea să poată fi controlată
- asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii
- supravegherea permanentă a arderii;
- se interzice acoperirea cu pământ a focarelor;
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu focul și fără luarea măsurilor pentru împidicarea propagării focului la vecinătăți, cetățeni riscă sancțiune contravențională între 1000-2500 lei.
Vă dorim spor la lucru și o primăvară frumoasă/curată fără incidente!
0 Comentarii