Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Lujerdiu

Se situează în partea sudică a comunei Corneşti, pe drumul judeţean 109 B.

Prima atestare documentară a satului Lujerdiu datează din 1279.

Legenda locului

Satul Lujerdiu a fost un domeniu al lui Mihai Viteazul, dupa ce domnitorul l-a pimit de la principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, la 14 aprilie 1596. Domnitorul a inaltat o biserica din piatra cu hramul “Arhanghelul Mihail“, care se patreaza si astazi. Se spune ca dupa o batalie in care a iesit invingator, Mihai Viteazul a tras cu arcul si in locul unde s-a infipt sageata a ridicat biserica. Ei i se spune si astazi Biserica Ctitorită de Mihai Viteazu. Lacasul a fost mistuit de flacari aproape 100 de ani mai tarziu, dar a fost refacut din temelii. Prin sate circula o poveste conform căreia, în urma cu cateva decenii, la o renovare, s-ar fi gasit sub altar schelete umane de dimensiuni neobișnuit de mari, ce par a fi ale unor luptatori din Evul Mediu.

Ce pot vedea in Lujerdiu

Panorama satului Lujerdiu este superba. Satul este incadrad de paduri si livezi mari de meri si pruni. Apoi, cand cobori in sat, trebuie sa mergi sa vezi ctitoria lui Mihai Viteazu, Biserica Ortodoxăcu Hramul „Sfinții Arhangeli Mihail și Gavril” sec. XVI- MONUMENT ISTORIC 

Nu departe de aici se afla Cetatea Dabaca, presupusa de arheologii maghiari ca fiind resedinta unui conducator roman din Evul Mediu timpuriu, mentionat in Gesta Hungarorum, si anume insusi Voievodul Gelu.

Specific local

Cel mai cunoscut produs local din Lujerdiu este Jinarsul de prune, o tuica buna de prune, facuta cu multa grija de catre localnici.  În anul 2013 primatrul Comunei Julean Dorel -Florinel a obținul Certificatul de înregistrare a mărcii „JINARS DE PRUNE DE PE VALEA LUJERDIULUI” .Se spune ca ai nevoie de o anumita configuratie sufleteasca sa te bucuri pe deplin de Jinarsul de Lujerdiu, nu la necaz, nici la suparare, nici la bucurie mare, ci numai atunci cand sufletul ti-e domol precum linia sinuoasa a reliefului, daca o bei cumpatat, licoarea iti deschide pofta de viata si mai ales pofta de mancare. Nicio problema. Satenii intind masa si te servesc cu niste sarmale speciale numite galuste cu pasat, sau cu o tocanita de pui cu mamaliguta. In loc de desert va vor servi silovita de prune. Merge de minune cu mamaliga rece sau intr-o placinta.

In localitatea Lujerdiu din anul 2014 funcționează  Centrul de Informare și Promovare Turistică, unde vă puteți informa despre obiectivele turistice, obiceiurile și Monumentele istorice din comună și împrejurimi totodată ajunș în localitate puteti găsi cazare la localnici,iar dacă doriți să fiți liberi singuri și fără gazde, la o distanță de 7 km Casa Carmela din localitatea de Tiocu de Sus vă așteaptă să vă oferte liniștea și relaxarea de care aveți nevoie. iar aici ajungeti fie cu autoturismul pe DJ 109B din Fundatura sau pe E 21 din Cluj, fie cu autobuzul din Dej, Cluj si Gherla. Orașele apropiate sunt Gherla  18 km ;  Dej  22 de km;   Cluj 38 km. Totodată pentru vizitarea comunei centrul de informare vă pune la dispoziție un ghid turistic.

Vă așteptăm cu drag!