Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Lujerdiu

Se situează în partea sudică a comunei Corneşti, pe drumul judeţean 109 B.

Prima atestare documentară a satului Lujerdiu datează din 1279.

Legenda locului

Satul Lujerdiu a fost un domeniu al lui Mihai Viteazul, dupa ce domnitorul l-a pimit de la principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, la 14 aprilie 1596. Domnitorul a inaltat o biserica din piatra cu hramul “Arhanghelul Mihail“, care se patreaza si astazi. Se spune ca dupa o bătălie în care a ieșit învingător, Mihai Viteazul a tras cu arcul și în locul unde s-a înfipt săgeata a ridicat biserica. Așa i se spune si astazi Biserica Ctitorită de Mihai Viteazu. Lăcașul a fost mistuit de flăcări aproape 100 de ani mai târziu, dar a fost refăcut din temelii. Prin sate circulă o poveste conform căreia, în urma cu cateva decenii, la o renovare, s-ar fi găsit sub altar schelete umane de dimensiuni neobișnuit de mari, ce par a fi ale unor luptatori din Evul Mediu.

Ce pot vedea în Lujerdiu

Panorama satului Lujerdiu este superbă. Satul este încadrat de păduri și livezi mari de meri si pruni. Apoi, cand cobori in sat, trebuie să mergi să vezi ctitoria lui Mihai Viteazu, Biserica Ortodoxă cu Hramul „Sfinții Arhangeli Mihail și Gavril” sec. XVI- MONUMENT ISTORIC 

Nu departe de aici se afla Cetatea Dăbâca, presupusa de arheologii maghiari ca fiind reședința unui conducator roman din Evul Mediu timpuriu, menționat în Gesta Hungarorum, și anume însusi Voievodul Gelu.

Specific local

Cel mai cunoscut produs local din Lujerdiu este Jinarsul de prune, o tuica buna de prune, facută cu multă grija de catre localnici.  În anul 2013 primatrul Comunei Julean Dorel -Florinel a obținul Certificatul de înregistrare a mărcii „JINARS DE PRUNE DE PE VALEA LUJERDIULUI” .Se spune ca ai nevoie de o anumita configuratie sufleteasca sa te bucuri pe deplin de Jinarsul de Lujerdiu, nu la necaz, nici la suparare, nici la bucurie mare, ci numai atunci cand sufletul ti-e domol precum linia sinuoasa a reliefului, daca o bei cumpatat, licoarea iti deschide pofta de viata si mai ales pofta de mancare. Nicio problema. Satenii intind masa si te servesc cu niște sarmale speciale numite galuște cu păsat, sau cu o tocănița de pui cu mămăliguța. În loc de desert vă vor servi siloviță de prune. Merge de minune cu mămăliga rece sau într-o placintă.

În localitatea Lujerdiu din anul 2014 funcționează  Centrul de Informare și Promovare Turistică, unde vă puteți informa despre obiectivele turistice, obiceiurile și Monumentele istorice din comună și împrejurimi totodată ajunș în localitate puteti găsi cazare la localnici,iar dacă doriți să fiți liberi singuri și fără gazde, la o distanță de 7 km Casa Carmela din localitatea de Tiocu de Sus vă așteaptă să vă oferte liniștea și relaxarea de care aveți nevoie, iar aici puteți să ajungeti fie cu autoturismul pe DJ 109B din Fundatura sau pe E 21 din Cluj, fie cu autobuzul din Dej, Cluj si Gherla. Orașele apropiate sunt Gherla  18 km ;  Dej  22 de km;   Cluj 38 km. Totodată pentru vizitarea comunei centrul de informare vă pune la dispoziție un ghid turistic.

Vă așteptăm cu drag!

În localitatea Lujerdiu funcționează:

  • Magazinul mixt SC AGRAV SRL
  • Magazin mixt Coop. de Consum Iclod
  • Farmacia umană SC FLAVIN SRL
  • Dispensarul uman SC PRIFAM SRL
  • SC Lujerdiu Materiale SRL

Contact

  • Lujerdiu