Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Cultură și învățământ

În comuna Cornești , se poate vorbi de interculturalitate , întrucât pe lângă populația de origine română, conviețuiesc și cetățeni de etnie maghiară și rromă . Ne mândrim cu cetățenii de onoare : dl. profesor dr. Raoul Șorban , precum și cu ambasadoarele cântecului popular de pe aceste meleaguri – doamnele Maria Marcu și Irina Someșan.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI

Mersul cu colindul: Încă din postul Crăciunului, copiii se înțeleg între ei , formează grupuri în funcție de prietenii , sex și vârstă , fac repetiții pentru a merge cu colindul .
În ajunul Crăciunului, băieți în formație de câte trei, patru merg cu „Steaua”, iar fetele colindă diferite colinzi pe la toate casele din sat. Oamenii le răsplătesc colindul cu bani și fructe (mere, nuci , pere).

Cu ceva timp în urmă copiii primeau de la gazdă colăcei , care erau adunați pe un ciocănaș.
Adolescenții , în grupuri mixte , se colindă între ei. Toți colindătorii încep colindul de la casa preotului , apoi urmează cea a învățătorului și a primarului.

Plugușorul : În zorii zilei de Anul Nou, se formează grupuri de băieți și merg la urat . De obicei sunt tot acele grupuri care au mers și cu „Steaua” de Crăciun. Își fac rost de un bici (scorbaci) și de două, trei tălăngi și merg cu Plugușorul . Gazda îi primește în casă , pentru că se spune că este bine să-ți treacă pragul casei prima dată la începutul anului un băiat.

Înălțarea Domnului : La Ispas – de Ziua Înălțării Domnului se sărbătorește și Ziua Eroilor. În Ziua de înălțare se oficiază slujba religioasă la biserică . Apoi, după slujbă, preotul împreună cu credicioșii se duc la monumentul eroilor din mijlocul satului unde se oficiază un Tedeum în memoria ostașilor căzuți și se depun coroane de flori. La monument vin copiii care învață la școala din sat și prezintă un moment artistic închinat ostașilor căzuți pentru patrie. În încheiere se oferă copiilor dulciuri iar sătenii servesc un pahar cu vin și cozonac. Este un obicei frumos întrucât participă întreaga comunitate.