Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Biserica Romano-Catolică „Sf Maria Mare” sec. XVIII

Biserica Romano – Catolică din comuna Cornesti este una din cele mai vechi biserici din comitatul Szolnok – Doboka (actualmente județul Cluj).

Enoriașii parohiei romano-catolice din Cornești – Gherla  în timpul reformației au trecut la religia reformată și numai în 1725 a reînființat parohia romano – catolică deputatul regesc APOR LAZAR și soția lui, KAPY TEREZ .

Înainte de reformație parohia romano-catolică a avut o ”imensă” biserică din piatră construită cu cimitir în preajma bisericii , dar după recuperare construcția a fost deja în ruine (rămânând numai sacristia întreagă), astfel din ruine  au reclădit biserica actuală, mai mică decât predecesorul ei .

Sub biserică este cripta familiei Kapy. În monografie se scrie următoarele : Altarul este cioplit în lemn cu multe ornamente , vopsit pe culoare albă , pe care Î.P.S. Episcop al Alba Iuliei, Kovacs Miklos a finanțat-o în cinstea Preacuratei Fecioare Maria.

Biserica a fost sfințită de către Î.P.S. Episcop Antalfi Janoș, în 20 mai 1725 în cinstea sărbătoarei Adormirii Maicii Domnului.  De atunci stă biserica și dă posibilitate slujbelor religioase romano-catolice și ecumenice.

Datele sunt oferite de preotul actual Szakacs Endre.

Contact

  • Cornești