Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Piatra Uriașului – Bolovanu de la ptetri

Legendele sunt minunate dar cele mai frumoase au ramas scrise , iar povestioara mai jos relatată se găsește în cartea ”Muntele Miresii”, scrisă de Maria Chita Pop, Editura Dacia Cluj Napoca, 1991.

Autoarea si-a petrecut viata în comuna Cornești, localitatea Tiocu de Sus, de unde a cules de la oamenii mai in varstă aceste legende și multe alte obiceiuri din imprejurimi pe care le-a așternut pe hârtie, cum ar fi ”Bolovanu de la ptetri”.

BOLOVANU’ DE LA PTETRI

„O fost lunecat de-acolo din vârfu dealului. Pân pădure-așe . . . Și acolo mere drumu acela care vine de la Zăpode și coboară colo cătă capătu satului. Și mare, mare, mare! Nu-ncape-n casa asta! Și, cum stă pă dunga părărului s-o oprit, de jumătate, nici în jos nici în sus și on . . . on . . . on om, ia așe ni, restenit pă el, impimat în bolovan. Si bucile i să văd, pcicioarele să văd, capu i să văd, imprimat în bolovan. Așe să vorbește și acuma că aistea bolovan o fost împins de urieși și s-o oprit acolo pă dunga părăului și să vede forma cum s-o răzămat cu spatele la el, s-o băgat în piatră și i să vede tot, tot, corpu, acolo și astaz, în ptiatră.”

Peter Paraschiva – Chiva
69 de ani , Tiocul de Sus ,1974

Daca v-am trezit curiozitatea, va poftim sa ne vizitati comuna, pentru a vedea si Piatra Uriasului.

Contact

  • Tiocu de Sus