Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Bugetul Local

Bugetul local este principalul document in care sunt prevazute veniturile si cheltuielile administratiei publice locale pe parcursul anului bugetar.
Veniturile si cheltuielile bugetului local precum si celelalte cheltuieli evidentiate in afara bugetului local cumulate la nivelul administratiei publice locale alcatuiesc bugetul general al unitatilor administrativ teritoriale.
Pentru a asigura utilizarea eficienta si monitorizarea fondurilor publice locale acestea se inscriu intr-un singur document numit buget local.
Veniturile si cheltuielile bugetului local sunt aprobate in conditiile legii pe o perioada de un an care corespunde exercitiului financiar. De asemenea trebuie respectat principiul echilibrului bugetar potrivit caruia veniturile prevazute a fi incasate trebuie sa acopere integral cheltuielile. Fundamentarea veniturilor bugetului local se bazeaza pe constatarea si evaluarea materiei impozabile si a bazei de impozitare in functie de care se calculeaza impozitele si taxele aferente, evaluarea serviciilor prestate si a veniturilor obtinute din acestea.